BBS Historie en Projecten

Kees Prins had een aantal cursussen bootbouw gedaan in Port Townsend (US) en dacht dat dat ook in Nederland wel kon en pakte zijn gezin en spullen op om in juni 1996 in Nederland de Enkhuizer School voor Houten Bootbouw op te richten en vestigt zich daarmee aan de Kuipersdijk in Enkhuizen.
In een aantal jaren tijd werden daar cursussen bootbouw gegeven, eerst voetstoots samen met andere leraren bootbouw uit de US, maar later op eigen houtje.
In die tijd bouwde hij een kleine 40 bootjes, al of niet in een cursus.

Kees gaf ook een aantal ‘Opleidingen Sloepenbouw’ waar ikzelf zijn laatste van heb meegemaakt, dat was eind 2001.
Tijdens die opleiding vroeg Kees mij of ik de school niet wilde overnemen. Dat is uiteindelijk ook gebeurd en op de Hiswa 2003, na een inleiding van Hans VanDerSmissen in het Hout-Paviljoen, kreeg ik de sleutel en was de trotse eigenaar van de Enkhuizer School voor Houten Bootbouw.

BBS Enkhuizen artikel

 

 

 

 

 

 

Hier een foto uit 2006 uit een artikel in de krant.

Kees is naar de US verhuisd met gezin en heeft daar heel wat met houten bootbouw ondernomen.

Ikzelf ben meestal naast mijn baan in het onderwijs, door gegaan met cursussen bootbouw, teamtrainingen en particuliere bootbouw.
Eerst 6 jaar vanuit Enkhuizen, totdat ik daar weg moest vanwege nieuw te bouwen woningen op die plek (iets dat NOG moest gebeuren na bijna 10 jaar).

Op aanraden van een cursist kon ik heel mooi verhuizen naar Uitgeest en heb ik een prachtige tijd gehad bij Erfgoedpark De Hoop. Dit park was een eerbetoon aan de uitvinder van de houtzaagmolen: Cornelis Corneliszoon van Uitgeest.

boek_cornelis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na een aantal jaren de financiële crisis te hebben “genoten”, ging dat Erfgoedpark te gronde en moest ik weer verhuizen.

Via een omweg kwam ik terecht bij de Stichting Nautische Monumenten in Museumhaven Willemsoord, Den Helder waar ik helemaal tussen de bootjes ben beland, zeer tot mijn genoegen. Nu zelfs in een “nieuwe” werkplaats, die ik deel met andere enthousiaste bootjesmensen.
Vanuit deze plek geef ik mijn cursussen, niet meer zo veel maar wel steeds fijner.

RD28

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook geef ik cursussen op locatie: Ik ben al twee keer te gast geweest bij Bert Reijntjes van www.bootbouwer.nl in Drente. De man die alles verkoopt wat ik nodig heb om een bootje te bouwen. Van bouwtekeningen tot hout, multiplex, schroeven en nagels, gereedschap, boeken en wat al niet meer!
Bij Bert Reijntjes bouwden we een vikingscheepje: de Elfyn en een zelf ontworpen zeilsloep de Hanze Yawl.

Ook was ik een keer te gast bij Wiel Toussaint van Het Vliehout in Arnhem. We hebben daar een kleine Whitehall gebouwd: Catherine, bootje nr. 100!

Nr 100 op t zand
Hier geen link want Wiel, hij is gestopt.

We waren al drie keer te gast op De Batavia-werf in Lelystad. dat gaan we in de zomer van 2024 weer doen!

Tevens ben ik sinds 2010 werkzaam geweest bij het Hout & Meubilerings College in Amsterdam als Bootbouwleraar! De meest gave baan ever! Daar heb ik tot 1 jaar na mijn pensioendatum gewerkt.

Op dit moment organiseer ik mijn laatste cursus. Samen met mijn opvolger, Jouke vd Meer, een oud student bootbouw van wat jaartjes geleden, gaan we weer een klein overnaads sloepje bouwen!