4 VOC werkbootjes

Een nieuw opgerichte VOC kamer te Beverwijk (of was het Beeverwijck?) kwam met een vraag of ik ook 17e eeuws kon bouwen. Eerst ja zeggen en dan pas nadenken.

Het bleek 3 jaar werk naast mijn cursuswerk en andere klussen door te zijn. Een toch wel ‘Gouden Eeuw’ van zelfstandig ondernemerschap brak aan. Bijna een vaste baan dus.

Ik heb erg genoten van de vrijheid en de mensen die ik daardoor heb leren kennen: mensen die in het onderzoek naar deze scheepjes hebben gewroet, mensen die aan de Amsterdam en de Batavia hebben gebouwd en in mijn herinnering was het altijd mooi weer.

Nu liggen er 2 in de Zaan bij de Zaanse Schans en 2 bij de herbouw van het Schip van Willem Barentsz in Harlingen. Met die laatste twee hebben we in de zomer van 2013 een “memorial-tocht” gemaakt van Harlingen naar Terschelling. Terschelling is de geboorteplaats van Willem Barentsz.

Klik <<hier>> voor een stukje video van die tocht dat door de Friese Omrop is opgenomen. We gingen hard, gewoon erg HARD; zeker 5 mijl voor een bootje van nog geen 5 meter.