De Mini Botter

Als vervolg op het succesvolle bouwen van de St. Ayles Skiff met leerlingen van Scholen aan Zee, is De Bootbouwschool begonnen aan de bouw van een halve botter; half in de zin van: alle maten door de helft, dus zeg maar 6,7m x 2,5m!

Dit idee ontstond door de voorbeelden die werden gegeven door jeugdige bottelaars in Elburg, die een oude kleine botter van 7,5m restaureerden, maar ook door een in Volendam gebouwde jeugdbotter in aluminium!

694                  IMG-20180214-WA0004

Onze botter wordt op een moderne manier van hout gebouwd: met gebruik van multiplex, woodcore- en ‘cold-molded’ en lamineer bouwtechnieken en afgewerkt met glasmatten in epoxy. Afhankelijk van het budget komt er misschien een elektrische voortstuwing in; maar als ‘t tegenzit wordt het een klein 1 cilinder dieseltje. we hebben al iets in een donker hoekje klaar staan.

Onze Helderse Botters wilden graag met leerlingen van Scholen aan Zee ene scholen in Schagen De Zee Op! Dat gaat gebeuren in het kader van bijvoorbeeld: biologielessen, geschiedenislessen, cultuur e.d.

Door een subsidie van Het Waddenfonds werd het mogelijk om de bouw van hun eigen botter daarin ‘mee te nemen’. Straks kunnen ze dus met ‘hun eigen bottertje’ het Wad op!

We hebben een tekening van een botterjachtje aangepast:

IMG_3065

En we zijn begonnen met de bouwmallen en het lamineren van de voor en achterstevens, het roer en de zwaarden zijn al voorbereid! Wat ons even tegenzit is de verbouwing van de werkplaats. De werkplaats van Scheepstimmerwerf Willemsoord wordt vergroot.

03D77420-BFBD-42A6-AF21-6430E03D7763

We hebben twee jaar de tijd gekregen van Het Waddenfonds, maar ik denk dat door Corona dat wel op zal lopen tot drie jaar! En dan bedoel ik bij Corona NIET het Mexicaanse biertje!!